Als wijnproducerend land stelt Nederland niet zoveel voor in Europa. Er zijn ruim 160 commercieel opererende bedrijven met circa 250 hectare aan oppervlak met wijnstokken. Nederlandse wijn is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw begonnen aan een flinke opmars. De wijngaarden zijn echter vrijwel allemaal vrij klein, met uitzondering van een paar wat grotere bedrijven. De meeste Nederlandse wijngaarden zijn te vinden in Zeeland, Limburg en Gelderland. Landelijk heeft de productie een omvang van ongeveer 1 miljoen liter. Ongeveer 65 procent van de Nederlandse wijn is witte wijn. De rest is rosé en rode wijn.
Kwaliteit
De hoeveelheid geproduceerde Nederlandse wijn is vele malen kleiner dan die in de andere landen in Europa. Toch kan de kwaliteit van de wijn goed worden vergeleken met de wijnen uit die landen. Nederland presteert op dat gebied langzamerhand zelfs steeds beter. Ons land heeft een kennisachterstand op landen als Frankrijk en Italië, waar de wijngaarden al generaties in een familie zijn. De wijngaarden in ons land zijn meestal nog in handen van de eerste eigenaar. Hun kennis groeit echter, waardoor de kwaliteit van de wijnen in de afgelopen jaren volgens de jaarlijkse wijnkeuring is gestegen.
Veranderend klimaat
Voor de wijnboeren in Nederland is de klimaatverandering in sommige opzichten een positieve ontwikkeling. Met name door de hogere temperaturen lukt het tegenwoordig beter om wijndruiven te verbouwen. In Limburg is de gemiddelde temperatuur in de zomer ongeveer even hoog als die 20 jaar geleden in de Bourgogne was. De klimaatverandering kent echter ook nadelen, zoals heftige regens en vorst, die nog laat in het seizoen de wijnranken kan beschadigen. En in de zomer van 2022 hebben de wijnboeren last gehad van extreme droogte. Door die wisselende omstandigheden is er geen sprake van een stabiele productie.
Hoopvol
Desondanks gaat het goed met de ontwikkeling van de Nederlandse wijn. De kennis over het verbouwen van wijndruiven stijgt en er wordt veel kennis uitgewisseld tussen de wijnboeren. Ook lukt het met grote regelmaat om extreem wisselende weersomstandigheden het hoofd te bieden. Een belangrijke ontwikkeling daarbij is het ontstaan van druivenrassen, die minder gevoelig zijn voor de weersomstandigheden. Door al die ontwikkelingen is het de verwachting dat de Nederlandse wijn een goede toekomst tegemoet gaat. Zo omvangrijk als in het buitenland zal de sector hier niet worden, maar als de kwaliteit blijft stijgen zoals in de afgelopen jaren, is dat veelbelovend.
Tip: Regional Highlights